torstai 23. lokakuuta 2014

Kaksi vanhaa puuta!

Huomenta Keski-Suomesta! Mittari näyttää lähes kymmentä miinusastetta. Hrrrrrrrh! 
Ihana puna taivaalla. 
Ihan väärinpäin alkaa menemään tämä ilmasto. Minusta lunta pitäisi tulla ekana. Olisi jotain suojaa kukkien juurille. Taasko menee osa kasvustosta, kun ei kaikkia ehi tai voi suojata.

Päivät ovat menneet edelleen pihapuuhissa, sillä haravointia riittää. Viis kertaa on haravoitu koko pihatienoo ja kerran ajettu ruohonleikkurilla. Alkaa olemaan mitta täys, vaikka koivut ja lehtikuuset ovatkin ihania. Tästäpä päästäänkin otsikkoon.

Nämä lehtikuuset ovat  40 vuotta vanhoja, ehkäpä ylikin. Miehen isä aikoinaan istuttanut. Eikä tuo vasemmalla oleva pajukaan montaa vuotta häviä. Se alkaa olemaan niin laho, että jotain tarttis tehä, ennenku se kaatuu. Takana menee sekä kävelytie ja maantie.


Kävelytiellä ja vähän kauempanakin on melkoinen sotku havunneulasista. Ja käpyoksia lentelee tuulen mukana pitkiinsä. Hyvää askartelumateriaaliahan se on ja hyvin käy sytyistäkin. Kyllä niitä onkin kerätty.Eivätkö olekkin valtavia. Kaikesta sotkusta huolimatta, mä niin rakastan tätä maisemaa ja näitä havuja. Niissä on voimaa ja turvallisuuden tunnetta. Niitä voi halata.  Niistä voi imeä itseensä elämäniloa. 
Hirvittää tosin nämä nykyiset syöksyvirtaukset, ukkosmyrskyt ja tuulet. Tuohon kohtaan, kun semmonen trombi osuu, niin tulee pahaa jälkeä. Naapurista kaatoi ison puun Asta-myrskyn aikaan.

Ei nuo orapihlajatkaan ihan siistimmästä päästä ole, puottaa nekin lehtensä ja ne marjat. Jestas, mikä sotku niistä tulee. Onneks tilhet käyvät syömässä osan. Että kaikki sotkusimmat puut juuri meijän pihassa. Nyt oonkin alottanut kampanjan niiden poistamiseksi. Mies oli jo samaa mieltä itekki, että vois harkita noiden havujen kaatamista ainakin. Tulee olemaan järkyttävä operaatio. Pitää saaha vielä mukaan kunta ja  palokunta. 
Mutta on syksyisessä maisemassa jotakin niin ihanaa ja kiehtovaa ja haikeaa, että kokoajan tekee mieli kävellä kyläteitä ja  metsäpolkuja :) Ja onhan nuo lehdet pudotessaan tosi kauniita maassa.


Yks hyvä puoli lehti-ja havusotkusta on, että niillä voi peittää kukkien juuristoa ja perustaa uusia penkkejä. Tuleva ruusutarha muuttui vähän, kun siirsin kaaren toiseen paikkaan, siirsin hansaruusut reunalle ja omenapuun väliselle nurmikkoalueelle uusi perenna-alue. Paksu kerros sanomalehtiä alle, haravointijätettä ja hiekkaa. Multaa sitten keväällä, ellen jo ennen lumia ehi laittamaan. Toivottavasti nyt ruusut selviää. Viime talvenahan paleltui viisi puskaa. En ole kaivanut ylös, vaan toivon, että ne vielä virkoaa. Kyllä kauan vie mun ruusutarhan rakentaminen, mutta onhan se hyvä, mistä haaveilla. Sille pitäis saaha joku alusta, ehkä laatoista tai tiilistä...kivetkin käy. Ja joku aitaus ympärille ehkä. Oon kerännyt vanhoja ruostuneita pyöränrenkaita, että upotan maahan puolet. Saas nähä :)

Ilokseni huomasin pari uutta lukijaa, eli tervetuloa Maarit ja KesäKukka :)

Semmosta tänään. Muuten miten teillä näkyy ne kuvat, joita oon joskus lisännyt loppuun, joku kukka tai omena tai tyttö mekossa? Näkyykö ne kuvina vai kirjaimina. Se on nimittäin yks fontti, josta semmosia tulee.

Lupsakkata viikonloppua ruusujen kera! Tämä on ilmaiselta animaatiosivustolta :)
19 kommenttia:

 1. Lehtikuusi on upea puu, mutta aika rojuinen ja haravointia kyllä riittää.
  Toivotaan sitä lunta että ruususi säilyisivät, miulle ja viimetalven jälkeen enää yksi, ja jos se menee niin menköön.
  Hyvin ainakin nyt nuo kukkaset tuossa lopussa näkyvät.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se upea ja ite aattelin, että jätetään isot kannot. Niiden päälle voi laittaa roikkukukkia kesäisin ja muitakin asetelmia.

   Voi harmi ruusujesi puolesta, toivon että se ainoa selviytyy.

   Ihanaa viikonloppua sullekkin :)

   Poista
 2. Olen istuttanut yhden siperian lehtikuusen ihan pihamme perälle, metsän reunaan, juurikin tuon roskaavuutensa vuoksi, mutta ehdottomasti halusin sellaisen.

  Ennusteet lupaavat vielä pakkasten hellittävän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun olisikin se metsä...haaveissa vielä joskus. Meijän tontti ei suuren suuri ole, mutta ollaan istutettu kolme kuusta jo sivupihalle. Ens keväänä vielä muutama. Tuijiakin ostettiin kaks. Jos semmosen pienen havumetsän sais, niin olisimpa onnellinen :)

   Taitaa lumisade tulla viikonloppuna...jippii :)

   Poista
 3. Lehtikuuset ovat upeita, vaikka kuinka roskaisivat. Muutama viikko sitten kuuntelin radiosta puutarhaohjelmaa, jossa neuvottiin haravoimaan havuista pudoneet neulaset rhodoille. Tykkäävät kuulemma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä laitoin ne pienten kuusten ja tuijien juurille. Neulasia muuten riittää, taas on piha ihan keltasenaan, vaikka myyntiin asti :)

   Poista
 4. Ihanasti huojahtelevat ruususi ja hyvin näkyvissä! Pitäisi joskus noita kokeilla. Olen vain niin jäykästi tottunut omaan tyyliini tehdä blogia (vaikka luulen olevani hyvinkin joustava tyyppi).
  Ihana kun huomaat puut, tunnen monta puunrakastajaa! Tuli mieleen, että jos tässä olisi noita kuusia, tekisin kovasti syttypaketteja. K-kaupan iso lehtimainos käy aina hyvänä pakettipaperina. Teen niitä liiterin pohjasta.
  Olenkohan joskus kysynytkin, mutta uudestaan. Mitkä ruusut sinulla menehtyivät viime talvena? Pahin kausi on yleensä maalis-huhtikuu, kun ei ole lunta, ja aurinko polttaa niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eka kerran minäkin noita liikkuvia animaatioita kokeilin, aikaisemmin niitä fonteilla tehtyjä kukkia, mutta kukaan ei kertonut miten ne olivat näkyneet, heh :)

   Sinulla on loistava tyyli kirjoittaa blogiasi, älä vähättele :)

   Kuuleppas, olen tehnyt juurikin noita sytykepaketteja..tungen maitopurkkeihin noita havunoksia ja käpyjä. Hyvin syttyy.

   Kiitos kysymästä, ruusuista Peace, Rody, Nina Weibull ja sitten joku jonka nimeä en nyt muista. Paleltuivat, kun ei tullut lunta ja pakkanen oli niin kova. En ollut peittänyt niitä, mutta en muinakaan talvina. Olivat viitisen vuotta vanhoja.

   Poista
  2. Hyvä kikka tuo maitopurkkiin työntäminen. Minulla niitä vain tulee niin vähän, vain kahvimaitoa ja kissoille joskus annan luomua. Minullakin Nina ja yksi vanha Peace menehtyi. Uusi Peace nosti päätänsä niin hitaasti, ettei ehtinyt kukkia juuri ollenkaan, vaikka nuppuja oli paljon. Toivon sille nyt parempaa talvea. Jalostetut ruusut ovat täällä hankalia. Taidan luopua niistä kokokaan. Kuitenkin isken maahan saamani ruukkuruusut ja aina niistäkin joku nousee ja ilahduttaa.

   Poista
  3. Älä luovu ruusuista, sä tiijät niistä niin paljon. Mulla ne ruukkuruusut lähti hienosti kasvamaan, kun elokuun lopulla iskin maahan. Monesti ne ovatkin sitkeitä ja monivuotisempia :)

   Poista
 5. Onhan nuo upeat lehtikuuset mutta ehkäpä ovat jo liiankin upeita. Haravointia ja siistimistä riittää mutta keväällä sekin touhu jo pikkasen unohtunut. Meillä on kaadettu koivuja oikein urakalla vievät kallioisesta pihasta kaiken kosteuden. Iso vaahtera on kaunis mutta syksyllä tulee mieleen joskus että voi tätä lehtien määrää!
  Kukat lopussa näkyvät oikein hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, keväällä ei muista syksyn sotkuja. Koivutkin sotkevat, joten hyvä se kaataminen sen kosteuden viemisenkin ohella. Vaahteran ottasin milloin vaan, oon kaksi istuttanutkin, mutta hyvin kitukasvuisia ovat.

   Poista
 6. Ihastelen ikkunasta aidan takaisten naapureiden lehtikuusia. Ovat justiinsa sopivalla etäisyydellä etteivät lennätä kuin pari hassua neulasta meidän puolelle. Saan silmänilon eikä silti syystöitä. Tai en minä kyllä koskaan haravoi, mutta ajattelin miestäni :D Ruusut näkyivät lopussa :)

  VastaaPoista
 7. Teillä on sielläpäin komea ruskan aika. Massiiviset ja suuret puut ovat hienoja, komeita ja vahvan näköisiä. Tosin myrskyt ovat vaaraksi näille puille ja taloille jotka ovat puiden läheisyydessä.
  Kivoja ja hienoja kuvia olet taas napsinut!! :)

  Taisin toistaa teikäläisten tekstiä... ;(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos TaRa, toistaminen ei haittaa. Ihanampaa lukea yleensä kommentointia :)

   Ja tottahan se on, että isot puut ovat vaarallisia. Siltikin istutettiin takapihalle kuusia, haluaisin niistä isoja ja vahvoja :)

   Poista
 8. Lehtikuusi on komea puu! Ihana syysväri ja entä keväällä upea vaaleanvihreä neulasto;)

  VastaaPoista
 9. Isot lehtipuut kyllä roskaavat melkoisesti ja nämä lisääntyneet myrskyksi saakka yltävät tuulet tuovat vielä oman haasteensa ja puut kaatuilevat tuulen riepottelemina yleensä juuri sinne minne ei pitäisi. Meillä pihallta on koivuja kaadettu viime vuosien aikana melkoisesti juuri niiden jatkuvan roskaamisen takia. Onneksi muuten puut ovat pysyneet tähän saakka pystyssä pihallamme aiheuttamatta vahinkoja.

  VastaaPoista
 10. Syksyssä on kyllä ihanaa tunnelmaa, vaikka myös haikeutta. Mutta varsinkin tuollaisena kuulaana ja kirkkaana päivänä oikein keuhkot puhdistuvat ja mieli nousee.

  VastaaPoista

Ihanaa, kun kävit. Mikäli jätit kommentit, kiitos siitä. Aurinkoisia päiviä!