torstai 23. toukokuuta 2013

Puutarhatontun polvivamma!

 Nyt on tullut rehkittyä liikaa puutarhahommissa, koska polvilumpio on MAHOTTOMAN KIPEÄ!! Ja arvatkaapa ottaako nuppiin?? NO OTTAA!! Paras aika vuodesta ja monta projektia kesken sekä rikkaruohot nyppimättä ja nurmikkokin oikein kiusallaan kasvaa ihan silmissä. 
 Haha, mies tuumas, että pese silmät välillä, niin ei kasva nurmikkoa :D

Vielä, kun tämä meijän piha on e r i t t ä i n rikkaruohopitoista savialuetta, koiranputkea, voikukkaa, ruttojuurta, maahumalaa ja vielä kymmentä muuta eri sortimenttia, jotka valtaa kaiken, ellei niitä revitä kynsin hampain joka hetki. Tämän pihan kunnossapitäminen onkin raskasta työtä...mutta mukavata :) Nyt tosin päätin, että kunhan johonkin puutarhakauppaan pääsen, niin Rounduppia lähtee mukaan kottikärryllinen, katotaan sitten kumpi voittaa??

Nyt siis oikea polvilumpio alkoi eilen uuden projektin kaivauksissa äkkäilemään ja viime yö oli tuskainen. Pakottaa kokoajan eikä kärsi astua kunnolla. Kaiketi täytyy neuvolasta hakea polvituki.. tai piikki lääkäriltä. 

Tässä uusinta projektia. Lapsenlapsen hiekkalaatikon viereen teen tuommosta "patiota", ettei tarviis ajaa nurmikkoa siitä, kun se on aina täynnä pikkukiviä ja sais tyttönen tuommosen aurinkosuojan. Seipäitä vasten on istutettu mustasilmäsusannaa ja tarkotus olis laittaa jotakin monivuotista köynnöstä. Ja sateen/päivänvarjojahan noihin seipäiden nokkaan voi heitellä tai mitä nyt keksiikään.
Niiden eteen kaivoin n. 2 m pitkän ja metrin leveän alueen, johon kärräsin hiekkaa ja heitin puunsuojattua lautaa päälle. Sementtiä piti tänään sekotella ja upottaa nuo laudat siihen. Rappuset jäi puolitiehen, nekin on tarkotus sementoida kivien kans...ja tuo kivikasa vieressä...jotakin sillekkin olis tehtävä. 5 vuotta sitten siinä oli kuorma-auton lavallinen, kummasti se on huvennut.

Tästä siis oon kärrännyt kymmeniä kottikärryllisiä tuota nurmikkoa, jonka alus on täynnä juuria. Kynnetkin on menny siinä repiessä. Ja on muuten ollut hiki auringon paahteessa heilua. Päälle on painanut vielä kuumat aallot, että on tarennut. Kolmisen kertaakin oon vaihtanut hikisiä vaatteita ja käynyt välillä pitämässä päätä kylmävesihanan alla, kun ei oo joutanut järveenkään. Vasta, kun viisikin tuntia putkeen heilunut, on havahtunut miehen huutoon: "Tuuhan puutarhatonttu sieltä jo syömään" :D

Sitten kysymystä, kuka tietää, mikä tämä puu oikeen on? Viime vuonna sen hoksasin, kun raivasin orapihlaja-aitaa. Siellä keskellä kasvoi. Luulin ensin, että tuomi, mutta eihän ne näin aikaisin kuki eikä nuo lehdetkään semmoiset ole. Vähän vahamaiset nuo lehdet ja niissä on aina semmosia ruskeita nyppyjä.Isoköynnöskrassi on jo hyvällä alulla. Vähän toista metriä tuo tolppa, minkä päällä on, niin saa vapaasti pudota ja rönsyillä. No, tuulihan sen varmaan riepottaa kappaleiksi tuossa aukeassa paikassa. Tällä puolen kuvaa on pankin omistama pelto, jossa ei kasva mitään...paitsi niitä rikkaruohoja ja varsinkin pujoa, jolle oon vielä allerginen. Naapureiden kans ollaan viljelty auringonkukkia siihen ja tällä viikolla, kun naapuri sen käänsi, heitin porkkanan ja herneen siemeniä.

Tällä hetkellä kukkii kevätesikko aika voimakkaasti. On levinnyt pitkin pihaa, vaikka vaan pari istutin viime keväänä. Siitä hyvä, että sen saa ajaa ruohonleikkurilla matalaksi tai leikattua sakseilla heti kukkien kuihduttua ja silti se nousee seuraavana keväänä.


Vuorenkilpi on yksi mun lempiperennoista. Sitä löytyykin joka nurkalta ja kiven juuresta. Sen kukat on tosi kauniit ja värikin ihana. Sen lisäksi se tarvitsee vähän hoitoa ja kasvaa melkein missä vaan. Hyvä maanpeittokasvi eikä sen juurella rikkaruohot rellestä.


Oikein aurinkoisia päiviä teille viikonlopulle, toivotaan että sen paiste jatkuu piiiitkään. Tosin sataakkin saisi välillä.

6 kommenttia:

 1. Projekteja on sullakin menollaan!
  Polvikipu minullakin jo viikon. Eilen punktoitiin nestettä ja kortisoni kehiin. Tulehduskipulääkettä viikon kuuri. Nyt lepäilen ja sitten homma jatkuu..ehkä rauhallisemmin.
  Marjatuomipihlaja minun mielestäni tuo valkokukkainen. Mustikan oloisia marjoja tulee, ihan syötäviä. Tosin jauhoisia on, linnut tykkää.
  Ota kuivat oksat pois ja pieni lannoitus.
  Marjoja olen käyttänyt vadelmien kanssa hilloon..sopii mainiosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhatyöt onkin näköjään vaarallisia. Että oikein nestettä...voihan rähmä. Ja viikon lepo, apua, jos minä saan tuommosen saman, niin repeän liitoksista. Koitahan sinä kestää ja jaksaa lepäillä :)

   Puu voisi ollakkin tuo, marjoja siihen kyllä tulee, en oo tohtinu maistaa koskaan. Kuivia oksia on tosin vaikeaa mennä tuonne orapihlajarytteikön keskelle leikkelemään, olin siellä ja niin oon naarmuilla. Se on yli kolme metriä korkeakin ja lehdistö alkaa vasta puolivälistä, että pitäs olla joku nosturi :)
   Kiitos tiedoista ja podetaanpa sitten yhdessä polvivammoja :)

   Poista
 2. Ohhoh! Sä oot pistänyt kyllä tosi ranttaliksi - ei ihme, että jotakin kolotusta tulee. Toivottavasti menee pienellä himmailulla kipuilu pois! Meillä kans sellanen piha, että koko ajan saa niitä rikka-pirulaisia olla vetelemässä pois, prkle! Nyt itsellä takareidet vähän jumissa kun jossain ihme asennossa oon niitä repinyt pois, mut tarttee sen nyt jossain tuntuakki - ainakin näkyy hieman siistimpänä pihana! Ei sadetta - täällä satanut jo kaksi päivää. Toivotaan aurinkoa, parane pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksesta, sain terveyskeskuksesta tukisiteen ja polvituen. Viikon lepoa, kylmää haudetta ja koholle koipi sekä särkylääkettä.
   Kun joku keksis keinon rikkaruohoille, menee terveys niitten kans...mielenterveys, heh :D Nii, onhan se kuntoilua ja venyttelyä, niitten repiminen :)

   Täällä on helottanut koko viikon täydeltä terältä, tänään ootin sadetta vaan eihän se silloin sada. Onneks tulee kaivosta vettä.

   Toivon siis aurinkoa sinne :)

   Poista
 3. Sinulle Hehkutus-tunnustus Kotipellolla.. Mää niin tykkään!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Tanni, käynpä vilkasee :)

  VastaaPoista

Ihanaa, kun kävit. Mikäli jätit kommentit, kiitos siitä. Aurinkoisia päiviä!